De N-VA stemde dinsdagavond op de raad tegen het voorgelegde bestuursakkoord tussen Sp.a en CD&V in Herentals. Volgens N-VA voorzitter Arnout De Cuyper heeft het bestuursakkoord geen toekomstvisie.

Er staan enkele projecten in waar de N-VA zich achter zet, maar het ontbreekt de meerderheid duidelijk aan een visie over de toekomst van onze stad en haar twee deelgemeenten.

“Er wordt links en rechts het één en ander gebouwd, verfraaid, heraangelegd, maar veel visie op welke toekomst deze meerderheid ziet voor de stad en haar twee deelgemeenten, hebben we hier niet in teruggevonden. Dit is allerminst een wervend verhaal,” zegt N-VA-fractievoorzitster Kathleen Laverge.

Opsomming van bouwprojecten
Dit bestuursakkoord is een weinig ambitieuze opsomming van een aantal bouwprojecten en goede voornemens. Men vindt dat Herentals een aangename woon-en werkstad moet zijn. Bon, daar is de N-VA het alvast mee eens.

Maar hoe Herentals zich zal positioneren in de regio, op welke troeven Herentals inzet in vergelijking met andere Kempense steden, welke rol de stad wil innemen t.o.v. zijn hinterland, … blijven open vragen.

Vage goede voornemens
Kathleen Laverge: “Zoals dat met bestuursakkoorden gaat, lees ik ook veel vage goede voornemens die goed klinken op papier maar waar enkel de feiten op het terrein zullen tellen. Als we lezen dat ‘de stad naar een geschikt terrein voor een fuifzaal zal zoeken’, dan vrees ik dat de Herentalse jeugd nog lang zal kunnen wachten.” De toekomst zal uitwijzen of het stadsbestuur erin zal slagen om:

-meer jonge gezinnen aan te trekken met betaalbare gronden en woningen;
-meer ondernemers die voor zorgen tewerkstelling te laten investeren;
-de middenstand en de horeca in het centrum nieuw leven in te blazen;
-de mobiliteitsproblemen krachtdagen aan te pakken.

Tijd voor actie
Enkele projecten waarbij het stadsbestuur in de N-VA meteen een partner vindt, is de bouw van de sporthal in Noorderwijk en de opwaardering van de stationsomgeving.

De N-VA verwacht dat na vele beloften en plannen de voorbije jaren, er nu eindelijk prioritair werk van wordt gemaakt.